2012. június 15., péntek

Filmklub

Kedves Olvasóink!

Ismét szeretnénk együtt tölteni veletek egy estét. Most nem online chat formájávan, hanem egy online filmklubbon!

Mindenkit szeretettel várunk június 20-án, a következő szerda este 19:00 órától itt a blogon, ahol közösen indíthatjuk majd el a filmet.

Ha lehetőségetekben áll, csatlakozzatok! Egy rövid beszélgetéssel kezdünk majd, hogy lássuk, kikkel is nézzük "együtt" ezt a filmet. És természetesen a filmnézést követően lehetőségünk nyílik még csevegni a látottakról - akár csak egy eredeti filmklubbon.


Szerdán találkoz(z)unk!

34 megjegyzés:

  1. Helló Srácok, milyen film?

    Nagyon örülök az aug.25.-nek. Király ötlet! Reménység szerint Királyunk is áldását adja rá ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát vagy a Fűrész 4. vagy az Alkonyat jött eddig szóba... XD
      Na, de komolyra fordítva a szót, az izgalmak fokozása végett, ezt szerda estig nem publikáljuk :)

      Törlés
  2. Sziasztok!

    Én nagy valószínűséggel nem tudok csatlakozni, de nektek jó szórakozást! (Oka többek között, hogy az én gépem és az online filmnézés gyakran két külön világ.... :))

    Kukkoló

    VálaszTörlés
  3. Értem Ábel; csak azé' kérdezem, mert lehet h már láttam, s akkor inkább elmennék a 7-es Golgira. Just a gentle push ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hát igen, ez a sok program...:) Hátha láttad is, lehet, h érdekesnek találnád csevegni egyet velünk előtte-utána egy kicsit. Ezt odabízom!

      Törlés
  4. Hellobello, sziasztok!

    19:00 van, szeretettel köszöntünk mindenkit, aki eljött! De kiket??
    Légyszi dobjatok egy sort, hogy itt vagytok, meg vagytok és annyit még hozzá, hogy hol vagytok, honnan nézitek a filmet - fotelből, ágyból, fotelágyból? stb. stb.

    Köszi!

    VálaszTörlés
  5. Társfüggő vagyok,

    jöhet a film! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isten hozott! :)
      eddig nincs nagy tömeg a teremben...

      Törlés
  6. Ok, kezdődjön az online filmnézés.
    A bátorság emberei c. filmet szeretnénk megnézni veletek ma este, mely letölthető, megnézhető online innen: http://www.albaref.hu/videok/keresztyen_jatekfilmek_videok
    Fentről a 11. film, 2012.01.22-én feltöltött videó.

    Leginkább a férfiakról szól, kiváló "lényegkiemelés" a szerepünkről.

    Kíváncsiak vagyunk a véleményekre!

    Áldott filmezést!

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Mikor az Antikrisztust néztem meg moziban, akkor sem volt tömeg a nézőtéren... de a film lement és ütős volt...

    Sziasztok!
    Társfüggő

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    Teljesen kiment ez a filmes dolog a fejemből, a filmet már láttam; 21-körül visszanézek és hozzászólok :).

    Kívülálló voltam!

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    Szeretettel látjuk a véleményeket, meglátásaitokat a filmről!

    VálaszTörlés
  11. Nekem az jutott eszembe most, végiggondolva a film történetét, hogy az "ilyen" tragédiák nem viszik közelebb Istenhez az embereket, sőt inkább eltávolodnak tőle.

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Ez nem volt elegáns.

    VálaszTörlés
  14. Én is elköszönök, jó éjt. Ha még jönnek gondolatok - Társfüggő? reméljük nem aludtál bele:) - akkor szívesen látjuk!

    VálaszTörlés
  15. Nem, nem aludtam be, csak lementem sörért... szép történet... örülök, hogy a keresztény filmek általában "happy end"-del végződnek. Ez a film az amerikai valóságról (álom?) szól. Itt mindenkinek megvan a felesége / kedvese, aki úgy ragaszkodik hozzá és bízik benne... ez csak vallásos talajon értelmezhető. Talán jó példát ad nőknek és férfiaknak, hogyan "kell" viselkedni. Okés, elfogadom.
    A film jó volt, előrevivő, láthattunk szép életeket. De nem tudom, a mai magyarosrszági helyzetre mennyire adaptálható.
    És mennyire adaptálható a filmen látott sorsok a mieinkre. Hiszen mi még pár nélkül vagyunk, és csak reménykedhetünk abban, hogy gyermekes szülők leszünk (vagy nem leszünk) egyszer. A film szép volt, de mit tesz hozzá a szingliként tengődő életünkhöz? Hogy szép példákat láttunk? Hiszen csomó szép és randa példa áll előttünk magunk és mások életéből.
    Összességében a film nem a párválasztásról szólt, hanem egy helyzet (családos) elfogadásáról, a hogyan-ról. Nézzétek, nekem van egy "lányom", még ha vér szerint nem is, de ott voltam a születésénél, a szülőszobában, mikor megszületett, én verssel köszöntöttem. De ez sem volt elég, hogy az édesanya "apává fogadjon", és hiába remélem, hogy "észhez tér" és fölismeri, hogy mi az igazi érték az életben, csak a saját köreit futja, és nem ébred fel. Ezekkel a tapasztalatokkal azt mondom, idealizált az a nőkép, amelyet a film közvetít, és amelynek hátteréről semmit sem mond... illetve, ez Magyarországon nem érvényes.
    A film szeretetkapcsolatokról beszél, de itt (a mi köreinkben) erről nem lehet beszélni. Nem tudom elképzelni, hogy egy nő hasonló esetben így reagáljon.

    Ennyi.
    Társfüggő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nos ez a film a nő, női szerepet mint ideális peremfeltételt kezeli. Azt mondja van a "tökéletes" nő a háttérbe és pont (és ez valóban gyengéje a filmnek). Ez a film a férfiakról szól, hogy mit lehet és kell nekünk tennünk a világban Isten akarta szerint és azért került terítékre, mert a templomból, a gyülekezetből a férfiak hiányoznak (Ábel meglátása szerint és ezzel nem tudok vitatkozni). Tehát a film kapcsán nem lehet nőkről női szerepekről beszélni. A fiatal rendőr gyerekének az anyja sem funkciónál a filmben mint szereplő, csak kell valaki aki eddig gondozta (ellenkező esetben árvaházba lenne...)

      És a te konkrét példádra nem reflektál, hogy a illető nő miért nem ismeri fel a helyzetet, csupán arra indíthat téged miként viselkedj mint felelősségteljes férfi. Mit csinálj vagy mit ne tégy...

      Kívülálló voltam!

      Törlés
    2. Nézd, Kívülálló, Sokan tudjuk mit kellene tennünk... de a "peremfeltételek" nem adottak. Szívesen néznék olyan filmet, ami erről szól. Én ismerem, mi a "negatív apakép"... tudom, milyennek NEM kellene lennem. de ez kurvára felesleges egy anya-társ nélkül! Nem? A pozitív apakép: "légy ilyen" és "légy olyan" teljesen felesleges társ nélkül! Most egy olyan film kellene következzen, amelyben a nők kerülnek előtérbe... és szerintem az is ilyen elcsépelt lenne...
      Ha egy nő magára (a partnerére) gondol, akkor az amerikai álom előjön. Okés. De mi köze ennek a mai magyar valósághoz, hogy kevésbé szép férfiak (klassz elképzelésekkel) társat akarnak találni?

      Társfüggő

      Törlés
    3. Helló Tibor! Megijedtem, hogy már nem is fogsz visszajönni! Remélem minden rendben.

      Írtad, hogy: "...illetve, ez Magyarországon nem érvényes." meg hogy "...De mi köze ennek a mai magyar valósághoz..." tegyük fel semmi. Tegnap egy kicsit elkenődtem, hogy minek is kínlódni ezzel a társ mizériával, de a nyugtalanságom mélyén ott lebegett valami. Annak a ténynek a tudata, hogy Isten is munkálkodik.

      Áldott hetet!
      A Zolis Ahham.

      Törlés
    4. Klassz volt tegnap este olvasni, hogy ez nem mozis filmnézés :D :D :D
      Majd legközelebb :)

      Törlés
    5. Kedves Társfüggő!

      "Én ismerem, mi a "negatív apakép"... tudom, milyennek NEM kellene lennem."

      Nem tudom mennyire vagy tisztába a "negatív apakép" forrásával, mármint hogyan alakult ki az a szerepfelfogás amit te nem akarsz követni. Csak a saját életemből kiindulva nekem segített az amikor sikerült beazonosítanom és értelmeznek azt a majd száz évvel ezelőtti eseményt ami a családomban a bibliai férfiszereptől való eltávolodást eredményezte. Kérdés persze, hogy ennek a problémának a beazonosítása számodra lehetséges-e; él-e még ennek a traumának az emléke a családi emlékezetetekben...

      Áldás, Békesség!
      Istenünknek Dicsőség!

      Kívülálló voltam!

      Törlés
  16. Sziasztok!

    Én is egyetértek, a film hátránya, hogy amerikai: mások a társadalmi szokások, jelenségek, más kontextusban látjuk azt, amiről szól ez a film - ez hazánkban teljesen máshogy nézne ki. Ez valóban fontos, hogy ne ezt kopizzuk úgy, ahogy látjuk. DE a Tartalom, az Üzenet ugyanaz, ránk is érvényes:
    hogy mi, férfiak vállaljunk felelősséget, nőjünk fel, álljunk fel a Tv elől, hagyjuk abba a rimánykodást és állítsunk célokat magunk elé, bízzunk Istenben teljes szívből és bátorítsuk, vezessük az embereket ebben.
    Bár itt az apaság van előtérben, de a hozzáállás minden férfinak egy lecke. Rosszul kezdte, de jól szeretné befejezni. Nem marad a reménytelenségben, büszkén, önsajnálkozva. Hanem nyitott a külső segítségre, a gyógyulásra. A hosszú, kemény munkával járó változást választja.
    Ha valamelyik országban, akkor Amerikában szükség van a férfiaknak a szemléletváltásra, a helyreállásra. Talán nálunk nem annyira durva a helyzet. De mielőtt megveregetnénk a vállunkat, megállapíthatjuk, hogy van hova fejlődnünk.

    És a sok számonkérés után egy üzi a csajoknak: dicsérjétek a férfiakat, nézzetek fel rájuk, tiszteljétek őket. Mondjatok oda egy "ez szép volt" -at, vagy "szép munka" -t, mikor egy férfi letesz valami értékelhetőt az asztalra a környezetetekben, legyen az egy egészen apró dolog is. Megalázó ilyet kérni, de annyira szükségünk van rá, hogy ezt halljuk.
    Ha megteszitek, ígérjük, hogy megpróbáljuk észrevenni az új frizurát mi is :)

    Ábel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ábel,

      "...tiszteljétek őket.". Zsigerből az jutott eszembe, hogy ezt ki is kellene érdemelni... na ja, csakhogy a szeretet mindent remél, azaz van fantáziája :) Lehet, hogy egy férfineműben még nem lehet tisztelni a férfit, mert nem igazán van, de ha valaki érezteti vele, hogy ez lehet máshogy, rengeteg bátorítást tud nyújtani... persze, ha van valami útjelzője, reménysége, hogy változni tud :)

      Jézus látta az emberekben azt, amit a bűn teljesen elcsúfított :) Annyira ért hozzánk :) Péter kőszikla volt :) Hát... lehet túlzott (:S) vagy mégsem? Döbbenetes hogy hogyan bánt velünk... Isten maga :) Klassz :)

      Törlés
    2. Igen, ez fontos, ne érts félre. De az is igaz, hogy egy tekintély-ellenes társadalomban élünk. (Le)értékeljük először, hogy a mi szemünkben ki, mennyit érdemelne és annyit adunk neki. Ebben van ráció és jogos, de. Pl. az öregeket tisztelnünk kell, a 80 éves takarítónénit is és az egyetemi professzort is. Nem kell egyenlőség jelet raknunk közéjük, de a tiszteletet mindegyik felé mutatnunk kell. Mert Isten igéje ezt mondja. Ugyanígy a tanárokat, szüleinket, a rendőrt, vezetőinket, stb., stb. Ez sokszor nehéz és a közhangulat is az ellenkezőjét diktálja - hiszen pont azok, akikre azt mondja a Biblia, hogy tiszteljük, hagytak cserben minket, ahogy mi, a férfiak is.
      Viszont, múlttól, jelentől és jellemtől függetlenül tisztelni kell a férfiakat, mert ez Istennek így kedves. Kicsit furcsa, h férfiként ezt írom, de nem azért, hogy magamnak dicsőséget szerezzek és előttem hajlongjanak a nők. Hanem mert Isten igéje szerint ez így kedves (nem a hajlongás, hanem a tisztelet normális, őszinte megnyilvánulása). Ez önmagában még nem oldja meg a problémát, de elősegíti a megoldást.

      Ábel

      Törlés
    3. Sziasztok!

      Nekem csak két szélsőség jutott eszembe. Az egyik: a fiú sokszor még rá is játszik arra, hogy ne tiszteljék. Tudom, hogy a szíve mélyén sokkal "jobb, nemesebb, tiszteletre méltóbb", mint amit mutat, mert azért néha megvillan ez is, de általában mégis negatív képet mutat magáról. Meg lehet látni mögötte a jót, de nehéz, ha még ő is tesz rá egy lapáttal, h eltakarja. A másik: ha az ember megdicséri a fiút, akkor azonnal visszakozik, h jaj, ne hazudj már.
      Szerintem mindkét esetben az önértékelés a hibás.

      És ezzel nem szeretném a fiúkat bántani. Nyilván könnyebb ezt meglátnom, mint a saját portámon söprögetnem. Az önértékelésemmel nekem is bajom van. Pont vmelyik este beszélgettünk erről páran, hogy az ember mindig más szeretne lenni, és irigykedik a körülötte lévőkre. Az egyiktől a sportosságát, a másiktól a vagányságát, a harmadiktól a tudását,... irigyli. És ez nem jó.

      A filmről: idealizált a nőképe és a férfiképe is. Ennek ellenére ezt kell mondjam, hogy a keresztény filmek közül, amit láttam, ez a legjobb alkotás. Én is megnéznék egy olyan filmet is, ahol a nőkép kerül előtérbe. Sajnos a körülöttem lévőkön való tapasztalatom azt mutatja, h a fiúkban leginkább (de nem csak) szomorúságot váltott ki a film, h ők nem ilyenek, a nőkben pedig az igényeket növelte meg, hogy ja, ha ilyen is van (van?), akkor nem érem be kevesebbel. Szerintem mindkét hozzáállás hibás.

      Mindenkinek ezt üzenem: lássátok meg a másikban a jót, és ne csak a rosszat! Nemrég egy előadáson párokba kellett rendeződnünk, és a párunkról 5 jó majd 1 (szigorúan 1!!) rossz tulajdonságot felírni. Én a bátyámmal kerültem párba, és döbbenet, de csak 2 (!!!) jó tulajdonságot tudtam írni (hozzá kell tegyem, nem akartam általános tulajdonságokat írni, hanem konkrétakat), míg rosszat nehéz volt megállni, h csak 1-et írjak. Na ez is baj!

      Üdv.
      Kukkoló

      Törlés
    4. Kedves Kukkoló!

      Nagyon igazad van! Az, hogy valaki vonzó, főleg a pozitív önképének, önértékelésének, önbizalmának köszönhető. Aki szingli, annak ezek sérültek, kicsorbultak, és vagy túlkompenzál és túlértékeli magát (beképzelt) vagy alul értékeli magát, nem tiszteli magát (kisebbrendűségi érzés).
      És a megoldást is megadtad, rögtön, egy mondaton belül: "Meg lehet látni mögötte a jót, de nehéz". Pontosan! Erre kellene gyúrnunk mindannyiunknak.
      Hogy a kevésbé tetszetős külső mögött is meglássuk az embert, aki szerethető és a sérült önértékelés mögött is meglássuk a jót. Mert amit mutat, kényszerből, sérültségből... az nem a valódi.
      És ezt a valódit megtalálni... ez lenne a cél. A felszín alá látni, a felszín alá menni... ha van kedv erről beszélni, szívesen folytatnám a gondolatmenetet!

      Sziasztok!
      Társfüggő (vagyok)

      Törlés
    5. Sziasztok!

      Ha már előkerült az önértékelés eszembe jutott erről néhány gondolat.

      Az egyik az az, hogy igazi énképet is Istentől kapunk. Ő adja meg az identitásunkat. Ennél a filmnél, mégha túlságosan idealizált is, de próbál biblikus férfi- és nőképet adni. De ami szerintem átjön, hogy Isten képes a férfit férfivá és a nőt nővé tenni. De (erről ezen a héten volt szó bibliaórán) ez nem passzív dolog. Ha tudom, hogy mi Isten akarata, akkor azt meg kell cselekednem, meg kell harcolnom. Nehéz a felelősséget felvállalnom? Nehéz vezetni egy családot, egy ifit, egy másik embert? Nehéz helyt állni a kísértésekkel szemben? A válasz az az, hogy igen. De nekünk mégis ezt meg kell harcolnunk, mert Isten férfinak teremtett és gyermekévé fogadott. Ez nem jön a levegőből, hanem ezeket nekünk kell meglépni hit által. Ha tudom mi a feladatom férfiként akkor nem várok arra, hogy majd Isten elintézi, hanem ami rajtam áll azt meg kell tennem. És Isten meg is adja hozzá az erőt, nem hagy magunkra, de mégis mi cselekszünk, eszközök vagyunk. Ha bízom Istenben akkor lehet igazi önbizalmam is, helyes önértékelésem.(Sajnos amíg itt a földön vagyunk elbukunk, de Isten onnan is felemel.)

      Talán valamennyire a keresztyén lelkületből jön, hogy rosszabbnak mutatjuk magunkat, mint amik vagyunk/lehetnénk. Mert az olyan alázatos, kegyeskedő. De szerintem ez Pálnál (de akár Dánielnél, Dávidnál, Jóbnál) is látszik, hogy annak ellenére, hogy Istennek ad hálát és neki tulajdonít mindent, mint férfi mégis megfelelően áll helyt és kezeli a problémákat. Náluk meg van a helyes egyensúly, hogy nem sajnáltatják magukat, de mégse dicsekednek mással csak Istennel.

      Rám a legjellemzőbb az önsajnáltatás, és nagyon élvezem ha sajnálnak :) És sokszor csak azért panaszkodok, hogy ez meglegyen. De jobban oda kell figyelnem arra, hogy ha valakivel valami rossz dolgot meg is osztok, azt ne ezért tegyem, hanem hogy segítséget, tanácsot kérjek (ha párkapcsolatra kerül a sor, akkor a másik ne egy lelki szemetes láda legyen, hanem a társam...).

      És azzal is egyetértek, hogy kell a bátorítás a fiúknak. Megmondani azt, ha valami jó (persze azt is ha valami pedig nem...) Rengeteget jelent. Csak valahogy a lányoknak ez derogál, vagy nem tudom :) (Bár ilyen szempontból itt jó a helyzet, rengeteget változtam Istennek és a közösségnek hála a négy évvel ezelőtti magamhoz képest.)

      Zoli

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.